Lemnul vs. alte materiale pentru construcții: de ce scândurile din lemn sunt alegerea ideală

de Casa&Gradina

Profesioniștii în construcții cunosc destul de bine caracteristicile fiecărui material și știu ce fel de propuneri să facă în proiectele lor. Materialele de construcții diferă în funcție de utilitatea lor, iar produsele fabricate din lemn sunt cele mai apreciate și folosite. În rândurile ce urmează poți descoperi câteva dintre cele mai importante caracteristici ale lemnului, într-o comparatie cu alte tipuri de materiale folosite în proiecte de construcție.

La ce proiecte ajută lemnul și care sunt diferențele față de alte materiale folosite în construcții

  • Lemnul este ideal pentru construirea acoperișului

Lemnul utilizat în construcții este ideal pentru foarte multe proiecte. Atunci când se realizează o casă, scândurile din lemn sunt recomandate pentru construirea acoperișului. Structura din lemn este preferată în detrimentul altor materiale de construcții datorită caracteristicilor sale: flexibilitate și rezistență, față de cele din metal, de exemplu. 

Există diverse tipuri de structuri din lemn ce ajută la refacerea sau construcția “din temelii” a unui acoperiș, iar ofertele de pe piață sunt multiple. Scândura pentru construcții de pe Enipau.ro poate face parte din structura unei case moderne.

  • Lemnul ajută la umplutura de zidărie

În comparație cu materialele din metal, lemnul este cel mai potrivit pentru umpluturile de zidărie. Aici, modul în care este prelucrată scândură din lemnul face diferența față de alte produse de acest gen pentru că zidăria trebuie susținută din start. Scândurile, grinzile și barnele de calaj sunt fabricate din lemn de calitate, de preferat din lemn masiv și utilizate în zidăria caselor la roșu.

  • Lemnul este preferat pentru ferestre și uși în schimbul metalului

Ferestrele și ușile din lemn tratat se fabrică pe bandă rulantă de foarte mulți ani. Producătorii de pe piață utilizează lemn dee cea mai bună calitate, care, înainte de toate trece prin procese specifice unde metalul nu ar putea intră în discuție. De exemplu, lemnul este prelucrat în așa fel încât să nu atragă umiditatea și nici insectele. Presiunea folosită în procesul de fabricare a ușilor și ferestrelor din lemn nu poate fi folosit în cazul altor materiale de construcții, cum este de exemplu, oțelul.

  • Lemnul poate fi uscat artificial

O altă diferență între materialele de construcție din lemn sau metal se referă la modul de uscare, în cazul lemnului. Provenit din resurse naturale, lemnul trebuie să fie foarte bine uscat înainte de a fi prelucrat și transformat în diverse materiale sau elemente de construcție. Acest lucru poate fi realizat în mod natural, pe o perioada ridicată de timp, sau artificial, dacă se dorește că procesul să se termine rapid. În comparație cu alte materiale de construcție, scândurile din lemn își păstrează unele dintre caracteristici, după uscare, față de cupru, aluminiu sau fier care pot suferi modificări la nivel structural.

  • Lemnul ajută în construcțiile inginerești

Arhitecții și proiectanții de edificii preferă să folosească lemnul în anumite construcții inginerești. Un exemplu în acest caz este lemnul lamelar încleiat, din brad, pin sau molid, care trece prin diverse procese de fabricare și care nu se deformează în comparație cu alte materiale de construcție. Stabilitatea și riscul minim de formare a fisurilor sunt două dintre caracteristicile de care se ține cont în alegerea lemnului lamelar pentru anumite proiecte de construcție.


Așadar, lemnul este un material versatil, se poate prelucra un diverse moduri și prezența o rezistență mult mai mare în comparație cu alte tipuri de materiale de construcție. Proiectanții de edificii cunosc toate calitățile acestui material și preferă să îl folosească tocmai datorită caracteristicilor oferite.

Articole asemanatoare