Indeco Grup se ocupă de colectarea, transportul, depozitarea, procesarea, valorificarea și eliminarea deșeurilor. Deșeul înseamnă ambalajul în care produsul a fost depozitat, în care a fost vândut și în care a fost transportat. Ambalajul este o parte importantă a tot ceea ce cumpărăm. Majoritatea alimentelor și băuturilor vin într-un fel de ambalaj, și imaginează-ți cum ar fi dacă nu ar fi așa.
Ambalajul este realizat din multe materiale diferite, inclusiv hârtie și carton, sticlă, oțel, materiale plastice și aluminiu. Pachetul are patru scopuri principale: să depoziteze produsul, să asigure transportul în siguranță și ușor, să descrie conținutul și informațiile despre produs, să protejeze produsele de deteriorare.
Primul ambalaj a fost realizat din materiale naturale – piei uscate de animale care erau folosite pentru depozitarea și transportarea apei, și de asemenea, au fost țesute coșuri de paie și stuf. Astăzi, mai mult de 60% dintre ambalaje sunt destinate alimentelor. Ambalarea devine mai ușoară odată cu dezvoltarea de noi tehnologii și sunt necesare mai puține materiale pentru a face ambalaje puternice.
Alege ambalaje din materiale reciclabile
Ambalajele ajută la prevenirea deteriorării produselor, dar ele însele ajung deșeuri. De aceea, ar trebui să încerci să reduci cantitatea de ambalaje pe care o arunci. Alege ambalaje realizate din materiale reciclate, și astfel, poți fi sigur că au fost folosite cât mai puține resurse naturale și energie pentru realizarea ambalajului. Alege produsele în funcție de modul în care ambalarea este cea mai potrivită scopului produsului, și în acest fel, nu folosești mai multe ambalaje decât este necesar.
Deșeurile reprezintă numele a tot ceea ce arunci. Deșeurile sunt colectate în containere / coșuri de gunoi, după care cea mai mare parte este depusă (îngropată) în gropi mari de pământ, numite depozite de deșeuri. Acest lucru cauzează o serie de probleme, deoarece depozitele de deșeuri eliberează substanțe periculoase pentru mediu. În plus, prin eliminarea deșeurilor se pierde mult teren.
Legea privind gestionarea deșeurilor introduce conceptul de „Responsabilitate extinsă a producătorului” – un principiu de mediu aplicat ca un set de măsuri pentru a reduce impactul general asupra mediului al unui produs prin introducerea de obligații și responsabilități pentru producătorul produsului de-a lungul vieții sale: ciclu, readmisie, reutilizarea, reciclarea, recuperarea și eliminarea deșeurilor rezultate din utilizarea produsului. Iată câteva motive pentru care ar trebui să colectezi deșeurile separat: economisești resursele natural, colectarea separată a deșeurilor ar putea reduce consumul de energie și materii prime cu 70 până la 90% , economisind resurse naturale valoroase, fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 13 copaci de la tăiere, iar electricitatea unei gospodării timp de doi ani poate fi redusă de o tonă de plastic. Lista poate fi mult mai lungă, dar chiar și aceste motive sunt suficiente pentru ca orice persoană rezonabilă să își regândească obiceiurile.