Cum să îți menții cada de baie într-o stare perfectă o perioadă îndelungată de timp

de Casa&Gradina

Cada este elementul central din baie – influențează semnificativ estetica și îți oferă confortul de care ai nevoie pentru a-ți derula rutina de îngrijire. În ultimul timp, tot mai mulți au optat pentru modelele freestanding. Sunt alegeri practice și adaugă un plus de eleganță spațiului. Sunt utilizate cu precădere în amenajările minimaliste, dar arată perfect și în cele de inspirație clasică. 

Însă, indiferent de calitatea pe care o oferă, o cadă baie trebuie întreținută corespunzător pentru a trece testul timpului. Te întrebi ce tehnici trebuie să aplici pentru a o menține într-o stare perfectă? Rămâne să afli câteva trucuri utile în rândurile de mai jos. 

Curăță cada după fiecare utilizare pentru a preveni acumularea de săpun, uleiuri sau alte reziduuri 

Primul și cel mai important lucru este să cureți cada după fiecare utilizare. În timp, se pot acumula resturi de săpun, șampon sau uleiuri. Clătește foarte bine cu apă caldă și asigură-te că îndepărtezi toate reziduurile. Alege un burete moale și aplică mișcări controlate pentru a preveni degradarea finisajelor. 

Dacă vrei să ajungi și în spațiile mai greu accesibile, folosește dușul pentru a curăța adecvat cada. După clătire, șterge surplusul de apă cu o lavetă uscată. Umiditatea în exces duce la apariția urmelor de mucegai și a mirosurilor neplăcute. 

Folosește produse de curățare blânde, special concepute pentru căzile de baie 

Cele mai dificile pete care se acumulează sunt cele de calcar. Apa dură facilitează apariția depunerilor inestetice, bogate în calciu și magneziu, care sunt destul de greu de îndepărtat. În timp, pot cauza designului general, dar și gradului de funcționalitate. Așadar, procesul de întreținere trebuie să includă și aplicarea unor produse speciale de curățenie. Însă, e esențial să le alegi pe cele care pot garanta redarea strălucirii pe care o oferă o cadă de baie pe colț.

Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare: 

  • Evită variantele care conțin înălbitori sau substanțe abrazive pentru că pot deteriora suprafața căzii.
  • Înainte de utilizare, citește cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului pentru a te asigura că este potrivit pentru tipul de material. 
  • Verifică ingredientele și asigură-te că au certificare de siguranță. Optează pentru formule delicate, care nu pot spori nivelul de uzură. 
  • Stabilește o zi pe săptămână în care să cureți cada în mod profesional. Astfel, vei reduce la minimum necesitatea de înlocuire. 
  • Aplică produsul pe suprafața umedă a căzii sau direct pe burete. Evită aplicarea directă pe zonele uscate pentru a preveni formarea de pete.

Poți utiliza și amestecuri preparate în casă – sunt la fel de eficiente, dar nu dăunează mediului înconjurător. Pulverizează oțet cu apă caldă și bicarbonat de sodiu. Este o soluție ideală pentru depunerile de calcar. 

Dacă observi zgârieturi mici sau imperfecțiuni, repară-le imediat cu un kit de reparații pentru suprafețe de cadă

Ai o cadă de baie freestanding și îți dorești să-i menții aspectul intact? Pe lângă clătire, la fel de important este să intervii rapid în cazul în care apar mici imperfecțiuni precum zgârieturi sau crăpături. 

Cea mai indicată metodă este să achiziționezi un kit de reparație, însă, trebuie să-l folosești corect. Iată care sunt detaliile de care e necesar să ții cont:

  • Alege o variantă care să se potrivească materialului căzii – eventual, testează-l pe o mică porțiune pentru a-ți securiza investiția. 
  • Curăță foarte bine zona și asigură-te că este complet uscată înainte de a face modificările. 
  • Amestecă atent compusul de umplere, aplică-l conform instrucțiunilor indicate pe kit și lasă-l să se usuce câteva ore. 

La final, nu-ți rămâne decât să șlefuiești suprafața deteriorată și să aplici vopseaua, dacă e cazul. 

Întreținerea periodică a căzii te poate scuti de cheltuieli suplimentare și-ți poate garanta confortul dorit – aplic-o și tu!

Articole asemanatoare