Când aranjezi o cameră pentru cei mici, privește totul din perspectiva copilului – atunci vei vedea, de exemplu, mânere periculoase care ies din sertar, colțuri ascuțite ale mobilierului sau jucării la care nu se poate ajunge.
Dacă este deja preșcolar, cere-i părerea și ține cont de visele sale – va fi mai dispus să-și petreacă timpul acasă și se va simți mândru că a făcut ceva important cu adulții. Asigură-te că mobilierul și accesoriile alese sunt estetice și de bună calitate, dar uită de modă și tendințe, căci cei mici au propria lor lume. Nu cumpără lucruri la care ai visat cândva – vremurile și jucăriile se schimbă rapid.
Amenajarea camerei pentru un copil
Când amenajezi camera unui copil mic, începe cu mobilierul, cum ar fi un pătuț cu trepte și o comodă cu o masă de schimb . Pe măsură ce copilul crește, schimbi decorul. Uneori este dificil să faci acest lucru dacă cumperi mobilier care nu este foarte potrivit și nu este orientat spre viitor. Prin urmare, este mai bine să investești într-un pat care „crește” împreună cu copilul tău, unul care poate fi transformat într-o canapea prin îndepărtarea părților laterale și extinderea sa.
Unele seturi de mobilier sunt concepute astfel încât să poată fi utilizate atât de preșcolari, cât și de adolescenți. De exemplu, ușa dulapului poate fi întoarsă spre cealaltă parte, datorită căreia fațetele ursului de pluș se vor transforma într-o culoare netedă, unică. Multe colecții de mobilier pot fi extinse, de exemplu, cu un birou, care nu este necesar pentru un copil de doi ani, dar pentru un elev din clasa I este obligatoriu.
Atunci când decorezi camera unui bebeluș , ia din când în când în considerare renovări minore, precum schimbarea tapetului. Cu toate acestea, dacă preferi soluții pe distanțe lungi, culorile modeste ale pereților vor funcționa. O alegere bună vor fi pastelurile delicate la modă (în special ecru, alb sau gri perlat) – potrivite atât pentru un bebeluș, cât și pentru un copil mai mare.
Cameră pentru preșcolari
Amenajezi singură camera bebelușului, dar merită să îi permiți preșcolarului să discute despre decorul spațiului său – este un exercițiu excelent de imaginație, o lecție de logică și, de asemenea, un compromis. Pentru că discuția nu înseamnă a ceda la toate capriciile unui copil. Cu toate acestea, merită să asculți ce îți spune copilul și care sunt visele sale. Și să ții cont de ele!
Un mic artist va fi cu siguranță încântat să găsească un loc (tablă, tapet special sau vopsea pe perete) unde să poată desena cu cretă. O mică prințesă, fascinată de lumea basmelor, va fi cu siguranță încântată atunci când există un pat cu baldachin în camera ei sau un tapet roz cu unicorni. Sau, un iubitor al cărților va iubi acel fotoliu copii unde poate descoperi noi lumi din paginile parcurse în fiecare zi.
Majoritatea băieților care se visează piloți de raliuri, vor adora covorul cu pista de curse sau străzile orașului. Copiilor le place și alpinismul, motiv pentru care îndrăgesc foarte mult paturile supraetajate. Aceasta este o soluție excelentă atunci când doi frați locuiesc în cameră și, dacă ai un singur copil, poate exista un birou jos în locul celui de-al doilea pat.