Cum poți să transformi un container de locuit într-o bucătărie de vară?

de Casa&Gradina

Containerele metalice sunt o achiziție tot mai populară în țările occidentale, dată fiind utilitatea lor în aproape toate sectoarele domestice: pot fi utilizate drept spațiu de depozitare, pe post de toaletă, drept spațiu de joacă sau chiar ca spațiu de locuit. Containerele de locuit sunt special fabricate pentru acest scop, având una sau două ferestre și, în funcție de cerința cumpărătorului, chiar și separeu pentru grup sanitar. O utilizare mai puțin răspândită, dar potrivită profilului cultural al României și în mod clar funcțională din punct de vedere practic este aceea de bucătărie de vară. Containerele de locuit au lungimi cuprinse între 6 și 9 metri, și pot de asemenea să fie unite prin sudare, astfel că nu există dificultăți în ceea ce privește spațiul pe care îl pot oferi. Rămân utilitățile și amenajarea, detalii ce vor fi discutate în acest articol.

Cum poți amenaja o bucătărie de vară într-un container de locuit?

Prima și cea mai mare preocupare a oricui dorește să investească într-o anexă a casei este modul în care să conecteze această clădire la principalele utilități: încălzirea, apa și curentul electric. Curentul poate fi asigurat prin cabluri sub pământ, în timp ce apa poate fi trasă de la aceeași sursă comună cu cea a locuinței principale prin țevi care să treacă, de asemenea, prin subteran. În ceea ce privește încălzirea, poți ori să racordezi și anexa formată din containerul de locuit la rețeaua de gaz, ori poți obține căldura prin intermediul unui calorifer electric. Referitor la aragazul pentru gătit, acesta poate fi unul electric, ori poți cumpăra o butelie pe gaz pentru a folosi un aragaz clasic, dacă ai deja unul vechi pe care vrei să îl folosești în această bucătărie.

În ceea ce privește amenajarea interioară, pentru a acoperi aspectul metalic ce poate să nu pară primitor, ai opțiunea de a folosi tapet sau pereți falși de carton. În bucătăriile de vară, cele mai folosite culori sunt maro deschis, portocaliu sau roșu deschis, fad. Referitor la mobilier, în interiorul containerelor de locuit pot fi introduse piese similare ca dimensiune cu cele din interiorul caselor clasice, astfel că nu ai de ce să te îngrijorezi în legătură cu spațiul pentru mobilă.

Un alt aspect de adus în discuție este mirosul, aburul și fumul ce pot fi emanate în timpul gătitului. La fel ca și în cazul locuinței principale, în interiorul unui container de locuit poți monta o hotă, fie ea electrică sau clasică, pentru a putea aerisi cât mai bine spațiul interior. Problema aerisirii poate fi gestionată și prin achiziționarea unui container cu mai multe ferestre, cum sunt cele disponibile pe fan-container.ro.

În final, e util de menționat faptul că pentru amplasarea unui container de orice tip e nevoie de autorizație de la primăria locală. Pentru transport și montare, e de ajuns o mașină de transport marfă și, eventual, o macara de mici dimensiuni. De asemenea, poate fi utilă și o scurtă recapitulare a sfaturilor pentru amenajarea bucătăriei de vară în interiorul unui container de locuit, prezentate în acest articol: în principiu, conectarea la utilitățile principale se face în manieră similară cu cea a locuinței principale, iar referitor la căldură, racordarea la gaz nu e necesară, fiind posibilă încălzirea cu un calorifer electric; aragazul poate fi de asemenea unul electric sau poți conecta unul clasic la o butelie pe gaz; aspectul interior metalic poate fi schimbat cu ajutorul tapetului sau pereților de carton, iar spațiul interior poate fi aerisit fie prin intermediul unei hote, fie prin achiziționarea unui container cu mai multe ferestre.

Articole asemanatoare