Mucegaiul este o ciupercă microscopică, mare iubitoare de umezeală, care crește și se înmulțește rapid pe suprafețe unde există infiltrații de apă. De cele mai multe ori, apariția mucegaiului pe pereți este cauzată de excesul de condens dintr-o încăpere și de lipsa unei ventilații corespunzătoare.
Dacă ai remarcat apariția unor pete de mucegai pe pereți, atunci trebuie să iei măsuri imediate pentru îndepărtarea lor în siguranță. Nu ignora problema prea multă vreme pentru că mucegaiul se va răspândi rapid și îți va fi greu să intervii mai târziu. Ia aminte că mucegaiul afectează calitatea aerului pe care îl respiri. Mucegaiurile produc spori microscopici care plutesc în aer și care determină apariția unor reacții alergice ce pot varia de la strănut și erupții cutanate, la atacuri de astm și infecții respiratorii.
Prevenția, este cea mai bună metodă de a rezolva problema mucegaiului
Pentru că prevenția este cea mai bună metodă de a rezolva o problemă, iată ce poți face pentru a preveni apariția mucegaiului în casa ta:
Folosește aparate de aer condiționat sau dezumidificatoare pentru a menține nivelul de umiditate din casă între 40% și 60%, în funcție de anotimp. Dezumidificatorul acționează precum un burete și extrage excesul de umiditate din aer, împiedicând apariția mucegaiului.
Totodată, aerisește încăperile cât de des poți. Dacă baia ta nu este prevăzută cu o fereastră, apelează la un ventilator de baie pentru a asigura circulația aerului. În absența unei ventilații adecvate în încăperi, umiditatea rezultată din activitățile zilnice rămâne la interior și favorizează apariția igrasiei și a mucegaiului.
Folosește frecvent un înălbitor și alte substanțe chimice pentru eliminarea mucegaiului atunci când igienizezi baia. Aspiră și șterge praful pentru a menține un aer curat în locuință.
Lumina soarelui, un inamic de temut pentru mucegai
Lasă lumina soarelui să pătrundă în toate încăperile locuinței. Mucegaiului îi place în aceeași măsură umezeala și întunericul, așa că lumina zilei este un inamic de temut pentru mucegai.
Verifică periodic furtunurile, țevile și scurgerile din baie și bucătărie pentru a te asigura că nu există fisuri. E important să înlocuiești elementele instalațiilor termic/ sanitare, la primele semne de uzură.
Nu acoperi podeaua cu covoare sau mochete în încăperi precum subsoluri sau băi, adică zonele cele mai predispuse la apariția mucegaiului, din cauza umidității ridicate.
Evită uscarea hainelor proaspăt spălate în interiorul casei. Apa care se evaporă va duce la creșterea umidității în casa ta și nu vrei asta. Pe cât posibil, zvântă hainele într-un spațiu deschis sau care este bine ventilat, cum ar fi balconul.
Trebuie să știi că probabilitatea de a avea probleme cu mucegaiul în sezonul rece este mult mai mare, comparativ cu sezonul cald, din cauza diferențelor de temperatură interior-exterior.