Alegerea gresiei potrivite pentru fiecare tip de încăpere, calculele referitoare la cantitatea necesară, uneltele necesare pentru montarea gresiei sunt numai câteva din întrebările pentru care proprietarii locuinţelor cauta un răspuns înainte de a schimba înfăţişarea interioară a unei locuinţe. Conform opiniilor exprimate în Registrul Constructorilor, cele mai multe din lucrările de amplasare a gresiei fără ajutorul unui specialist în domeniu sunt sortite eşecului din mai multe cauze, principală fiind lipsa de experienţă a acestora. Uneori, nu este suficient să fie urmaţi paşii de montare şi sunt necesare anumite trucuri care să le asigure proprietarilor un rezultat final cât mai durabil.
Cum alegi gresia în funcţie de locul de montare?
În alegerea gresiei se va ţine cont de anumite caracteristici şi principalul este locul de montare al acesteia. Este foarte important să se facă aceasta selecţie în funcţie de destinaţia gresiei. Umezeala din băi foarte crescută, precum şi traficul intens de pe hol sau expunerea la temperaturi ridicate în bucătărie sunt caracteristici importante de care să se ţină cont. Aşadar, se vor avea în vedere următoarele caracteristici pentru a alege gresia:
· pentru hol se recomandă gresia portelanata cu o rezistență sporită, rezistență la abraziune şi alunecare, cu plăci ceramice ce imită parchetul şi ce oferă senzaţia unui spaţiu mai amplu;
· pentru baie se recomandă gresia glazurată sau smălțuită prin coacere sau dublă coacere, antiderapanta şi în nuanţe deschise pentru a face că baia să pară mai spaţioasă şi mai aerisita;
· pentru bucătărie se recomandă gresia portelanata, cu strat abraziv suplimentar, în nuanţe nu foarte închise, pentru că vor fi vizibile orice picături de apă;
· pentru scările exterioare se recomandă gresia cu rezistenţă sporită, texturata, mată sau poroasă, nu lucioasă, cu o cromatică în ton cu celelalte elemente din exteriorul locuinţei, cu gard, uşi sau elemente de décor din grădina sau din terasă.
Cum se calculează cantitatea necesară de gresie pentru lucrare? Ce presupune montajul plăcilor?
De regulă, aceasta este atribuţia personalului specializat angajat care va şti cum să calculeze cu aproximaţie cantitatea necesară de gresie, în funcţie de aria încăperii în care urmează să fie placată. Aceasta poate varia în funcție de tehnică de montare, de dimensiunea rosturilor dintre plăci şi de necesitate retuşurilor din zonele în care plăcile vor fi decupate. Se recomandă achiziţionarea unor plăci de rezervă în cazul spargerii în procesul de montare sau demontare.
Nu în ultimul rând, specialiştii angajaţi vor şti şi care este cea mai potrivită variantă de asamblare a plăcilor de gresie. Acestea se pot monta drept, în stil clasic, în băi şi bucătării clasice, dar şi în holuri şi exterioare, fiind cea mai simplă şi mai economică modalitate de montare, iar materialul este folosit cât mai raţional posibil. Se poate monta gresia şi în diagonală, fiind o modalitate mai costisitoare, dar care asigură un aspect mai îngrijit şi mai sofisticat lucrării finale.