Ghid pas cu pas pentru izolarea mansardei: Cum să îți protejezi casa de pierderile de căldură

de Casa&Gradina

Mansardele sunt spații versatile care pot fi transformate în zone de locuit confortabile, depozite practice sau spații tehnice. Indiferent de funcțiunea aleasă, izolarea termică este esențială pentru a reduce pierderile de căldură caracteristice acestui nivel al clădirii. Află care sunt pașii pe care trebuie să îi respecți pentru izolarea mansardei, ce materiale îți sunt necesare și ce detalii nu trebuie să pierzi din vedere în acest proces.

Dimensionează în mod corect spațiul și evaluează costurile

Mansardele, la fel ca orice alt element de construcție, necesită calcule estimative prealabile pentru realizarea lucrărilor. Este important să analizezi, în prima fază, costurile materialelor, de la pret pentru BCA până la costurile aferente mortarelor, adezivilor, materialelor de finisare și barierei de vapori. Tot la costuri vei include și manopera, deoarece vei avea nevoie de un cost total, în cazul în care alegi să lucrezi cu profesioniști și să nu realizezi lucrările în regie proprie. 

Realizează un audit la nivelul clădirii existente

Dacă locuința are deja o mansardă sau un pod, este ideal să apelezi la o firmă care să efectueze un audit al construcției. Scopul acestui audit este de a evalua nevoile de  izolatie pod locuibil, în funcție de pierderile de căldură, și de a identifica zonele unde este necesară o suplimentare a izolației, fie prin realizarea unei noi izolații, fie prin completarea celei existente. În cazul în care vorbim despre o construcție nouă, cerințele de izolare sunt acoperite printr-o proiectare eficientă a spațiilor și prin folosirea unor materiale izolatoare de calitate.

Pregătește spațiul pentru izolare

Înainte de aplicarea oricărui tip de material este recomandat să ai în vedere pregătirea suprafețelor. În primă fază este nevoie de o curățare a substratului, care presupune eliminarea elementelor care pot împiedica punerea în operă a materialelor. Curățarea, desprăfuirea și evacuarea deșeurilor din construcții reprezintă etape absolut necesare, pentru ca mai apoi să se poată trece la inspectarea substratului, în vederea găsirii defectelor structurale care pot necesita reparații.

Repararea substratului

Fisurile, golurile și denivelările reprezintă probleme de care trebuie să te ocupi pentru a putea realiza o lucrare de izolare de calitate. Blocurile de BCA pe care le vei folosi pentru izolare nu vor putea fi dispuse pe un teren denivelat, deoarece acest lucru ar influența în mod direct caracteristicile finale ale lucrării. Închide foarte bine fisurile, deoarece acestea pot permite propagarea aerului cald spre exterior, ceea ce înseamnă pierderi de căldură, care se vor reflecta în facturi mari și, implicit, în pierderi financiare.

Aplicarea izolației

Izolarea mansardei presupune alegerea unor materiale calitative, deoarece mansarda este prin definiție o punte termică semnificativă. Optează pentru BCA pentru a putea realiza o structură rezistentă și sigură, care protejează împotriva pierderilor de temperatură. Alături de BCA nu uita să folosești bariera de vapori sau o izolație suplimentară, dacă vrei să crești performanțele termice ale clădirii.

În final, ultimul pas este reprezentat de finisare, moment în care poți interveni cu plăci de gips-carton, care vor avea un rol izolator semnificativ, cu panouri de plută sau prin aplicarea unei tencuieli și a unei vopsele lavabile de calitate, care să permită structurii să respire.

Articole asemanatoare