Separatoarele de grăsimi sunt dispozitive esențiale în gestionarea și tratarea grăsimilor și a altor substanțe similare, ce pot obstrucționa și deteriora sistemele de canalizare sau de tratare a apei. Acestea pot fi realizate din inox, fibră de sticlă, sau polietilenă, fiind echipamente obligatorii pentru funcționarea diferitelor afaceri în condiții de legalitate. Sunt destinate unor industrii variate: medicală, alimentară, HoReCa etc. Mentenanța și curățarea acestora sunt procese foarte importante, ce trebuie efectuate cu o anumită frecvență. Suportul unei echipe de specialiști este esențial, deoarece sunt necesare echipamente și soluții de igienizare speciale, pentru ca rezultatele să corespundă cerințelor legale.
Cum funcționează separatoarele de grăsimi?
Separatoarele de grăsimi sunt dispozitive ce funcționează pe principiul separării gravitaționale, pentru a îndepărta grăsimile și uleiurile prezente în apele uzate. Sunt realizate din materiale rezistente și durabile, ce își păstrează aceleași proprietăți structurale și funcționale pe termen lung, atunci când sunt întreținute în mod optim:
- separatoare de grăsimi din fibră de sticlă;
- separatoare de grăsimi din inox;
- separatoare de grăsimi din polietilenă.
Deoarece grăsimile și uleiurile au o densitate mai mică decât cea a apei, aceste echipamente permit ridicarea lor la suprafață, în timp ce sedimentele cu o densitate mai mare decât apa se lasă la fund. Totuși, eficiența unui separator de grăsimi poate fi influențată de mai mulți factori – dimensiunea și designul separatorului, tipul și cantitatea de grăsimi / uleiuri prezente în apa uzată, temperatura și pH-ul apei.
De exemplu, un separator de grăsimi cu un volum mare poate asigura optimizări de timp pentru realizarea procesului, dar necesită mai mult spațiu și este mai costisitor. Totodată, grăsimile și uleiurile cu o densitate mai scăzută pot fi mai greu de separat, în timp ce o temperatură mai mare a apei poate reduce eficiența separării. De aceea, suportul de specialitate este la fel de important atât în timpul etapelor de mentenanță / curățare, cât și la momentul achiziționării sale.
Ce presupune curățarea eficientă a separatoarelor de grăsimi?
Orice entitate comercială care generează uleiuri și grăsimi uzate este obligată prin lege să dispună de un separator de grăsimi, ce trebuie vidanjat și curățat la o anumită perioadă, în funcție de capacitatea sa, ori pe baza volumului de muncă depus în cadrul activităților de lucru respective. Vidanjarea este cea mai cost-eficientă metodă, însă există și posibilitatea unei goliri manuale a separatorului, în cazul unui echipament cu o capacitate mică, da care nu oferă aceleași rezultate.
În mod ideal, igienizarea separatorului de grăsimi trebuie realizată de către o firmă specializată, ce utilizează soluții de ultimă generație. În cazul în care aceste echipamente nu sunt întreținute corespunzător, pot deveni adevărate focare de bacterii. În plus, mirosul neplăcut pe care îl pot produce din această cauză poate afecta calitatea activității personalului, sau numărul mediu de clienți (în cazul unei locații HoReCa).
O companie specializată în astfel de procese poate asigura:
- demontarea și montarea separatoarelor de grăsimi;
- igienizarea acestora într-un mediu controlat, conform legii;
- realizarea unui raport de risc bacteriologic detaliat ce garantează siguranța lor.
În cazul unor separatoare de grăsimi cu o capacitate de până la 150 de litri, acestea se pot curăța și în regim propriu, însă legea îi obligă pe proprietari să depoziteze și să predea spre distrugere deșeurile din decantoare, conform unui anumit proces.
Separatoarele de grăsimi cu o capacitate ce depășește 150 de litri se golesc prin vidanjare și se curăță într-o etapă secundară cu apă sub presiune și detergenți profesionali. Este important de precizat că o eventuală intervenție la nivelul acestora fără suport din partea personalului calificat generează o serie de riscuri:
- avarierea elementelor din structura separatoarelor de grăsimi;
- pierderea garanției valabile începând cu momentul achiziționării;
- posibile accidente de muncă suferite de membrii personalului.
Recomandări pentru optimizarea acestor procese
Mentenanța corespunzătoare a separatoarelor de grăsimi este esențială pentru funcționarea eficientă și durabilitatea acestor dispozitive. Un separator de grăsimi ar trebui inspectat frecvent pentru a preveni înfundarea sau deteriorarea. În general, inspecțiile ar trebui efectuate cel puțin o dată pe lună, dar frecvența exactă poate depinde de mediul în care este instalat separatorul.
În timpul acestor inspecții, ar trebui căutate semne de uzură și verificat nivelul acumulărilor de grăsimi sau alte substanțe. În cazul în care se detectează probleme, este important să se ia măsuri preventive cât mai curând posibil, pentru a se evita producerea unor avarii mai mari și mai costisitoare.
Soluțiile de curățare trebuie să fie non-toxice și biodegradabile. Mai mult decât atât, este important de menționat că grăsimile și uleiurile colectate nu ar trebui niciodată aruncate în sistemul de canalizare, ci eliminate conform legislației în vigoare. Respectarea acestor reguli asigură nu doar conformitatea cu legea, ci și un nivel ridicat de siguranță pentru mediu.
Separatoarele de grăsimi sunt esențiale în protejarea mediului, ajutând la prevenirea blocajelor în sistemele de canalizare, scăderea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră și conservarea resurselor de apă. De aceea, mentenanța și curățarea lor trebuie realizate în mod responsabil și efectiv.
Apelează la specialiști cu experiență în astfel de procese, pentru a optimiza fluxurile de lucru în cadrul afacerii tale, dar și pentru a te asigura că lucrările sunt conforme cu legea. Prețul practicat de cei care furnizează un astfel de serviciu poate să difere de la o lucrare la alta, în funcție de capacitatea separatorului de grăsimi și gradul său de încărcare.