Pe piata, gama de jucarii este atat de mare si de variata incat este foarte greu sa te decizi asupra celei mai potrivite sau mai bune. Ce trebuie luat in considerare atunci cand alegeti o jucarie pentru un copil?
Un copil care se joaca este un copil fericit indiferent de jucarie. Joaca este un mod de invatare, contribuie la o dezvoltare echilibrata a copilului din punct de vedere intelectual, emotional si fizic. Cu toate acestea, jucariile sunt mai mult decat jucarii, in afara de a fi distractive, ar trebui sa fie adecvate si sigure.
Din acest motiv, este esential sa inveti cum sa alegi cele mai potrivite jucarii pentru fiecare dintre etapele de dezvoltare ale copiilor. Pentru a face acest lucru, va fi important sa luati in considerare varsta, urmata de maturitatea, preferintele si nevoile fiecarui copil. Astazi, iti oferim un ghid de sfaturi si sugestii pentru a putea alege cele mai potrivite jucarii in functie de varsta micutilor tai. Mai multe informatii despre acest subicet gasiti aici: https://foxi.ro/articol/jucarii-copii-cele-mai-bune-jucarii-pentru-fiecare-varsta.
Alegeti jucariile in functie de varsta copiilor
– 0-6 LUNI
Are nevoie de jucarii care sa-l ajute sa-si descopere corpul si sa distinga diferite texturi, forme si culori. Zhonaitori, mobile pentru patuturi, papusi de cauciuc, dispozitive de dentitie, covorase de activitate etc.
– 7-12 LUNI
Bebelusul incepe sa exploreze obiectele si sa recunoasca vocile. Mingi, papusi de carpa, jucarii sonore, corturi, rockere si plimbatoare.
– 13-18 LUNI
Copiii la aceasta varsta stiu deja sa mearga si sa recunoasca proprietatile obiectelor. Cuburi de montat si stivuit, biciclete cu roti si carucioare.
– 1 9-24 LUNI
Copilul vorbeste si intelege, incepe sa-si descopere mediul. Masini, biciclete, table, tablouri, instrumente muzicale, animale si papusi. Vezi procesul de selectie al papusilor potrivite pentru copii.
– 2-3 ANI
Incep sa fie curiosi de nume si imite scene familiare. Triciclete, lopeti, galeti, puzzle-uri, tablouri, telefoane si papusi.
– 3-5 ANI
Copilul incepe sa puna intrebari, sa invete cantece si sa se joace cu prietenii sai. Biciclete, table, casetofone, povesti, papusi si papusi articulate.
– 6-8 ANI
Copilul stie sa adune si sa scada, sa citeasca si sa scrie. Skateboard-uri, masini telecomandate, jocuri manuale, intrebari si experimente.
– 9-11 ANI
Sunt interesati de activitati complicate. Accesorii sportive, jocuri de strategie si reflectie, audiovizuale, electronice si experimente.
– MAI MULT DE 12 ANI
cu incetul, dorinta de a juca dispare si isi construiesc propria identitate. Carti, muzica si jocuri video.
10 sfaturi pentru alegerea jucariilor pentru copii
1. Jucaria trebuie sa fie dorita de copil.
2. Fa-l in siguranta. Trebuie sa fie realizat din materiale care nu se vor aschi sau sa fie ascutite daca sunt sparte. Culorile trebuie sa fie solide si non-toxice. Cu cat copilul este mai mic, cu atat jucariile ar trebui sa fie mai mari.
3. Trebuie sa le cumparam potrivite varstei lor, gandindu-ne mereu la scopul si atitudinile pe care le dezvolta la copiii nostri.
4.Sa tinem cont de personalitatea lor: un copil retras va avea nevoie de jocuri de societate (mai multi jucatori); Un copil hiperactiv va gasi adecvate atentia, jocurile artistice etc.
5. Pastrati-o simplu. Aceasta ar creste gama de utilizari care i se pot face, dezvoltandu-i fantezia si capacitatea simbolica.
6. Nu le cumpara pentru a satisface un capriciu de moment al copilului.
7. In general, acestea nu ar trebui folosite pentru a recompensa sau pedepsi un copil.
8. Trebuie sa avem in vedere ca jucariile in exces ucid fantezia si produc plictiseala. Copiii trebuie sa intrebe in primul rand.
9. Este indicat sa instruiti membrii familiei sa nu dea jucarii fara discernamant.
10. Cea mai buna jucarie nu este neaparat cea mai scumpa.
Jucarii pe care le poti construi acasa cu copiii
Jucariile de casa pot oferi copiilor mai multa placere decat cele dobandite, castigate sau cumparate. Se va intampla pentru ca in timp ce le fac sau le construiesc, copiii se distreaza. Si nu numai atat, copiii isi vor dobandi abilitati si abilitati cu mainile lor, isi vor intari imaginatia si fantezia si isi vor creste creativitatea.