Adesea, bucuria de a cumpăra propria locuință poate umbri anumite aspecte ce țin de verificarea proprietății în cauză. Multe dintre casele puse pe piață la vânzare prezintă probleme ascunse, și mai rău, chiar procese în derulare.
Însă pentru a evita aceste lucruri nu tocmai plăcute, ar fi recomandat să pui mai mult accent pe ceea ce este de verificat înainte de achiziționarea locuinței dorite.
În rândurile ce urmează poți descoperi câteva dintre problemele pe care le poți evita, dacă ești atent și treci în revistă aspectele importante ce țin de casa pe care urmează să o cumperi.
Iată de ce lucruri să ții cont atunci când vrei să îți iei o locuință
- Documentele proprietății
Cu ajutorul unui specialist în domeniu poți verifica documentele proprietății pe care urmează să o cumperi. Un avocat cu experiență în imobiliare îți poate oferi ajutorul necesar în acest demers, mai ales dacă ii oferi toate documentele casei respective.
Însă dacă bugetul tău nu îți permite să contractezi un specialist, poți chiar tu să verifici actele primite, înainte ca acestea să ajungă la notariat. În principiu, ar trebui să găsești istoricul proprietății, titlul de proprietar, precum numele celor care au avut locuința respectivă în proprietate, numărul cadastral și alte asemenea informații.
- Utilitățile
Este locuința racordată la utilități? Instalațiile electrice și sanitare sunt în regulă? Există aer condiționat? Gazele funcționează? Iată doar câteva dintre întrebările pe care să le ai în vedere atunci când vrei să îți cumperi o locuință. Pe de altă parte, proprietarii sunt cei care trebuie să se asigure că proprietatea se va vinde în cele mai bune condiții.
Iar în cazul în care reparațiile instalațiilor electrice sunt necesare, acestea pot fi realizate înainte de procesul de vânzare-cumpărare a locuinței. Pe Alinadielectric.ro poți găsi informații despre serviciile oferite în acest sens și prețurile estimative.
- Structura casei
Și structura casei ar trebui să între în atenția celui sau celei care dorește să achiziționeze o locuință. În mod normal, detaliile despre structura casei ar trebui să se regăsească și în documente. De altfel, proprietarul cunoaște casa respectivă și îți poate spune ce fel de fundație are, din ce sunt făcuți pereții, dacă există probleme cu acoperișul sau cel fel de izolație a fost folosită. Este important să ceri o expertiză în acest sens și să colaborezi cu un specialist în domeniu, pentru siguranța viitoarei tale achiziții.
- Spațiul locuinței
Dimensiunile apartamentului sunt trecute în documentele proprietății respective. În mod normal este trecută suprafața construită precum și cea utilă. Aceste cifre ar trebui să se regăsească în fiecare document care detaliază informații despre proprietatea în cauză și nu ar trebui să lipsească nicio virgulă. În caz contrar, ai putea să descoperi că apartamentul nu poate fi vândut, tocmai din cauza unor erori de date ce se referă la spațiul apartamentului.
- Amenajare și finisaje
De multe ori, fotografiile de pe site nu coincid cu realitatea. Practic, ai putea avea neplăcuta surpriză că nu există cămară de depozitare sau mobilierul prezintă uzură destul de mare, în comparație cu ceea ce ai văzut în anunțul de vânzare. În aceste condiții, ca viitor cumpărător poți negocia prețul locuinței respective, în urma neregulilor descoperite. Este firesc să ții cont de aceste aspecte, mai ales că este vorba de banii tăi și de confortul pe care îl cauți atunci când vrei să îți cumperi casa visurilor tale.
Așadar, achiziționarea unei locuințe trebuie să se facă în deplină siguranță pentru că este o investiție pe termen lung. Sunt o varietate de aspecte de luat în calcul înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare, iar cele descrise mai sus ar putea să te ajute la momentul oportun.
Sursă foto: Pexels.com