Bolțarii BCA fac parte din categoria materialelor de construcție utilizate într-o măsură considerabilă pentru realizarea zidurilor unei construcții. Aceștia sunt preferați de profesioniștii în domeniul construcțiilor pentru avantajele numeroase pe care le oferă, de la proprietățile care ajută la o bună izolare termică la designul acestora care face procesul de construcție mai ușor și mai eficient. Ce sunt acești bolțari, care sunt avantajele și dezavantajele pe care le oferă și de ce sunt folosiți la scară atât de mare vei afla din acest articol.
Ce sunt bolțarii BCA?
BCA este prescurtarea de la beton aerat autoclavizat, desemnând un fel de beton ușor aerat care este realizat din nisip, ciment, var și, în plus față de betonul clasic, un agent de suflare, pulberea de aluminiu. Aceasta din urmă este responsabilă pentru structura de fagure de miere pe care o are materialul.
Bolțarii BCA sunt trecuți printr-un cuptor cu autoclavă, sub presiune ridicată, astfel încât la finalul operațiunii să se formeze blocuri dreptunghiulare masive, albe imaculate, care sunt și calibrate cu precizie.
Tipuri de BCA
De regulă, acești bolțari BCA sunt folosiți pentru realizarea construcțiilor private, fiind vorba despre o capacitate portantă relativ mică. Utilizarea acestui beton aerat depinde de densitatea pe care o are acesta, iar parametrul densității se distinge prin trei tipuri diferite.
Un prim tip se referă la bolțarii BCA utilizați pentru construcția unor structuri portante: pereți de construcție, pereți despărțitori principali – aceștia au o densitate de până la 1200 kg/metru cub.
În al doilea rând, este vorba despre bolțarii BCA utilizați la izolarea structurală și termică, aceștia având o densitate de 500 până la 1000/mc. Aceștia combină rezistența medie cu o capacitate de menținere a căldurii mai mare, fiind astfel preferați pentru construcția unor pereți despărțitori.
Și nu în ultimul rând, este vorba despre bolțarii BCA cu o densitate de 300-500 kg/mc care sunt destul de fragili și care sunt folosiți, astfel, pentru construcțiile de clădiri pe un singur nivel, de regulă clădiri nerezidențiale. În clădirile mai mari, aceștia sunt folosiți pentru izolarea pereților.
Caracteristici care fac să fie atât de folosiți bolțarii BCA
Bolțarii BCA sunt realizați, așa cum am precizat, din nisip, var, ciment și pulbere sau pastă de aluminiu. În momentul în care interacționează cu varul, este eliberat hidrogenul, iar în acest fel sunt formate multe bule. Blocul format astfel este ușor și prezintă o conductivitate termică scăzută.
Procesul de formare este unul specific, astfel că se obțin bolțari cu dimensiuni și forme perfect precise, ceea ce face ca instalarea lor să devină mult mai ușoară.
De asemenea, prin autoclavarea la care este supus amestecul de materiale, hidrogenul este distribuit uniform, iar în acest fel bolțarul obținut se dovedește a fi omogen în proprietăți.
Avantaje și dezavantaje BCA
Printre avantajele pe care le prezintă bolțarii BCA se pot aminti faptul că aceștia sunt extrem de ușor de manevrat și că pot fi asamblați cu ușurință cu ajutorul mortarului și a unui silicon de lipit. În cazul în care este nevoie de folosirea unor bolțari de alte dimensiuni decât cele standard, tăierea acestora se poate face foarte ușor cu ajutorul unui ferăstrău mare dințat.
Bolțarii BCA sunt rezistenți la compresiune, așadar vor oferi soliditate construcțiilor, au o rezistență termică crescută, ceea ce limitează nevoile de izolare, sunt rezistenți la foc, izolează fonic foarte bine și etanșează perfect.
Un prim dezavantaj se poate referi la preț BCA, însă alături de acesta se numără și: fragilitatea pe care bolțarii o prezintă, sensibilitatea la crăpare sau nevoia de a lucra cu mare atenție atunci când sunt folosite aceste materiale pentru acoperirea fațadelor și nu numai.