Cumpararea unei locuinte, fie ca investitie, fie ca viitoare locuinta in care vom locui, este intotdeauna un proces delicat si implica o investitie importanta de timp si bani. De multe ori nu acordam atentie unor aspecte care sunt foarte importante in afara de cele tipice (locatie, pret, starea locuintei, documente legale etc.)
Investitia intr-o proprietate este o problema foarte importanta, prin urmare, este necesar ca la achizitionarea uneia sa verificati daca operatiunea este legala. Inainte de a achizitiona un imobil, este foarte important sa va asigurati ca toata documentatia este in regula.
Consiliere juridica de la un avocat
Exista avocati experti care va pot sfatui si va pot garanta o achizitie buna, dar cel mai important este ca puteti evita sa fiti victima unei escrocherii si chiar sa va pierdeti banii. Pe https://www.avocatonline.net/ gasiti mai multe informatii despre acest aspect pentru ca achizitia sa fie una fara probleme pe viitor. Spre deosebire de ceea ce credem noi, consilierea juridica nu este excesiv de costisitoare si nici nu este necesara doar in cazul unui conflict sau al unui proces judiciar, prevenirea este cea mai buna investitie pe care o putem face si cu atat mai mult atunci cand vine vorba de o decizie transcendentala precum achizitia. a unei proprietati.
Mai jos, am adunat 5 aspecte care sunt adesea trecute cu vederea, dar sunt foarte importante atunci cand luati decizia de a cumpara o locuinta.
Locatie: centru sau periferie?
Alegerea locatiei locuintei este unul dintre cele mai importante aspecte, mai ales daca sunteti in cautarea unui oras mare. Locatia acestuia va afecta pretul final , fiind mai scump cu cat este mai aproape de centru. Avem un exemplu clar in cazul cumpararii de locuinte in Barcelona sau Madrid, unde diferenta de pret poate fi substantiala.
Alegerea va depinde de multi factori. In cazul unei familii, este important sa aiba servicii de sanatate, scoli si magazine in apropiere, in timp ce daca este vorba de un cuplu tanar, alegerea ar putea depinde de alti factori.
Buget
Un alt aspect important este sa cunosti bugetul lunar pe care il poti aloca achizitionarii locuintei. Totul va depinde de banii care intra in casa si de cheltuielile pe care le avem. Expertii recomanda sa nu se aloce mai mult de 30% din venitul lunar pentru plata scrisorii ipotecare.
De asemenea, este important de stiut ca este necesar sa tinem cont de faptul ca bancile nu dau intotdeauna 100% din credit ipotecar, asa ca va trebui sa avem niste bani economisiti pentru a face fata acelei diferente si pentru a plati cheltuielile pe care le presupune achizitia.
Starea casei
Acest lucru este foarte important in cazul in care este o casa la mana a doua. Este necesar sa se verifice starea fizica a acestuia, precum si sa se determine daca exista probleme de instalare, fie ca sunt instalatii sanitare sau electrice. In cazul in care casa sau locuinta prezinta avarii, va fi necesar sa se efectueze lucrari de renovare, ceea ce va insemna o cheltuiala mai mare.
Noua sau la mana a doua
Aceasta este una dintre marile indoieli ale celor care cauta o casa. Toata lumea ar dori sa cumpere o casa noua, dar nu este intotdeauna posibil din orice motiv. Da, este important de stiut ca taxele care trebuie platite sunt diferite in aceste cazuri. Daca casa este noua, trebuie sa platim TVA , in timp ce daca este la mana a doua, ceea ce se plateste este Impozitul de transfer al proprietatii (ITP) , care este de obicei mai mic decat TVA-ul care trebuie platit, desi va depinde de fiecare comunitate autonoma. .
Documentatia necesara
In sfarsit, este important sa cunoasteti o parte din documentatia care va fi solicitata pentru achizitionarea locuintei. Aceasta documentatie poate varia in functie de faptul ca este o casa noua sau la mana a doua.