Agricultura este un sector care s-a modernizat mult în ultimii ani, iar tehnologiile de ultimă generație și-au făcut loc și în acest domeniu. În aceste condiții, managementul unei ferme a devenit o misiune tot mai complicată, care nu mai necesită doar cunoștințe în domeniul agricol. O exploatație de mari dimensiuni a devenit aproape imposibil de administrat fără o platformă digitală pentru managementul fermei, așa că, în cele ce urmează, îți vom arăta instrumentele pe care trebuie să le pună la dispoziție o astfel de platformă.
Hărți complete ale terenurilor agricole
Orice fermier trebuie să aibă la dispoziție date complete pentru trenurile pe care le administrează. De aceea, un astfel de tool nu are voie să lipsească dintr-o platformă pentru managementul fermei. Hărțile trebuie să fie actualizate permanent cu date la zi despre starea culturilor, lucrările efectuate și cele care urmează să se efectueze, nivelul de apă din sol și cantitatea de nutrienți. Ideal este să folosești un sistem de monitorizare cu senzori care transmit în timp real informații despre starea culturilor și cea a solului, identificând și zonele afectate de dăunători și pe cele unde trebuie administrate îngrășăminte. Aceste informații sunt preluate automat în platformă, iar hărțile terenurilor sunt actualizate la zi.
Buletin agrometeorologic
Pentru planificarea lucrărilor agricole trebuie să știi permanent cum va fi vremea nu doar de la o zi la alta, ci pe termen mai lung. Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie emite zilnic un buletin agrometeorologic în care sunt menționate temperaturile, nivelul de precipitații și alte informații utile pentru agricultori. Totodată, datele despre vreme sunt însoțite de informații despre stadiul în care ar trebui să se afle culturile la momentul respectiv, precum și lucrările agricole care pot fi realizate în perioada următoare. Studiind zilnic buletinul agrometeorologic, fermierii își pot planifica mai bine lucrările fără a fi luați prin surprindere de vreme.
Gestiunea contractelor de arendă
Un astfel de instrument este foarte util dacă ai terenuri luate în arendă, pentru că te ajută să ții o evidență exactă a suprafețelor, arendatorilor și obligațiilor de plată. Totodată, aplicația permite și evidența lucrărilor de pe fiecare teren în parte. Vei avea astfel la dispoziție situația la zi a tuturor contractelor și terenurilor precum și a plăților încasate și a celor restante. Multe instrumente de gestiune a arendei au integrat și un calculator cu care poți transforma obligațiile de plată în produse, ținând cont de prețul de referință al acestora. Nu în ultimul rând, prin intermediul funcției de căutare, poți găsi cu ușurință documentele de care ai nevoie: contracte, hărți ale terenurilor sau obligații de plată.
Evidența rotației culturilor
Cu o astfel de aplicație îți va fi mult mai ușor să planifici toate culturile în funcție de istoricul celor anterioare și de particularitățile solului. Instrumentul poate genera hărți multianuale cu rotația culturilor, sugerând și variantele optime de culturi pentru sezoanele viitoare, pentru o productivitate maximă.
Asistent pentru accesarea subvențiilor
Subvențiile reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru toate activitățile agricole. De aceea, este esențial să depui la timp documentele necesare la Agenția de Plăți și Investiții în Agricultură (APIA). Cu un astfel de instrument, poți fi sigur că nu pierzi subvențiile, pentru că îți identifică schemele de plăți cele mai potrivite, îți arată documentele de care ai nevoie și face o estimare a sumelor pe care le poți primi. De asemenea, îți sugerează soluții pentru maximizarea subvențiilor și trimite automat către platforma online a APIA datele pentru cererea care trebuie depusă pentru a primi subvenția.
Acestea sunt cele mai importante instrumente de care are nevoie un fermier pentru a-și putea administra eficient afacerea, instrumente care trebuie să se regăsească pe orice platformă digitală dedicată managementului fermei.