Oricât şi-ar dori micii sau marii agricultori să îşi îngrijească propriile culturi fără a apela la nici un fel de intervenţii, mai ales chimice, tot trebuie să le stropească pentru a le feri de anumite boli sau dăunători, indiferent că aleg o substanţă naturală sau una chimică.
De aceea, un instrument foarte util pentru realizarea acestui proces este pompa de stropit electrică. Aceasta poate fi utilizată atât la culturi de legume, cât şi la stropirea pomilor sau viţei de vie. Prin urmare reprezintă o investiţie valoroasă şi utilă, care poate fi folosită un timp îndelungat.
Pentru a alege pompa potrivită nevoilor fiecărui agricultor, aceştia trebuie să ţină cont de anumite criterii de bază. Acestea sunt:
- Bugetul optim pentru o pompă eficienta
Orice investiţie pleacă de la stabilirea unui buget disponibil pentru achiziţionarea instrumentelor necesare. Indiferent că preţul unei pompe de stropit este unul foarte accesibil, nu trebuie aleasă nici cea mai ieftină, dar nici cea mai scumpă pompa, ci pe aceea care cuprinde toate specificaţiile necesare culturii pentru care va fi utilizată.
2. Capacitatea rezervorului
La modul general, capacitatea rezervorului unei astfel de pompe variază între 10 şi 20 de litri, însă aceasta ar trebui aleasa în funcţie de forţă şi capacitatea de a căra greutăţi a persoanei care o va folosi. O medie de 10-15 litri poate fi purtată în spate de aproape orice agricultor. În plus, în funcţie de cât de mare este rezervorul variază şi suprafaţa care poate fi stropită cu o singură încărcare. Prin urmare, ar trebui ţinut cont de ambele condiţii atunci când se alege o pompă de stropit electrică.
3. Performanţele tehnice
Acesta este, totuşi, principalul criteriu în funcţie de care aleg, în general, agricultorii pompele de stropit. În funcţie de suprafaţă pe care o au în grijă, aceştia aleg o pompă cu performanţe foarte bune şi, prin urmare, foarte eficientă, ori una cu performanţe medii, pentru culturile destinate consumului propriu. Aceste performanţe sunt legate de durata de utilizare a bateriei, presiunea de stropire şi tipurile de stropire.
Avantajele pompei electrice
Pompa de stropit electrică are multiple avantaje, însă cel mai important este cel de generare a presiunii de stropire, adică în mod automat, datorită curentului electric. În plus, cele mai multe modele pot oferi posibilitatea de a alege presiunea dorită, adaptată culturii pentru care este folosită. O pompă bună şi eficientă ar trebui să aibă o presiune de minim 5 bari.
De asemenea, şi raza de acţiune a pompei este importantă, aceasta ajungând până la 15 metri. În ceea ce priveşte tipurile de stropire, majoritatea pompelor au 4 tipuri: ceaţă, jet, picături şi praf. Şi acestea, la fel ca şi în cazul presiunii, sunt utilizate în funcţie de tipul culturilor pentru care sunt utilizate.
Un alt avantaj al pompelor electrice este portabilitatea. Acestea fiind dotate cu mâner de cărat şi o greutate relativ redusă, agricultorul poate străbate distanţe mari şi acoperii arii destul de însemnate în timpul unei singure încărcări, fără a avea nevoie de pauză.