Cum alegi utilajele potrivite pentru ferma ta: 5 ponturi

de Casa&Gradina

Agricultura modernă nu poate fi concepută fără mecanizare, astfel că deținerea unor utilaje a devenit o necesitate pentru orice fermier. Se știe că achiziția unui utilaj, fie el chiar și unul la mâna a doua, nu este deloc o investiție ieftină. Din acest motiv, trebuie să știi foarte bine ce îți dorești de la un utilaj și care sunt detaliile pe care să le ai în vedere, atunci când îți alegi modelul dorit. În cele ce urmează, ți-am făcut un scurt rezumat a tot ceea ce ar trebui să știi când îți alegi un utilaj.

Evaluează prețul în raport cu beneficiile

Prețurile utilajelor agricole nu sunt deloc mici, iar, asta ar putea să te descurajeze când vrei să faci o astfel de achiziție. Trebuie să te gândești, însă, că un utilaj agricol te ajută să desfășori mai multe activități și că nu îl vei folosi tot timpul anului, așa cum faci cu o mașină. Dacă îl întreții așa cum trebuie, un utilaj agricol are o perioadă de exploatare îndelungată, iar, în tot acest timp, îți poate aduce o serie de beneficii. Prin urmare gândește-te la aceste beneficii pe care le vei avea pe termen lung și raportează-le la prețul utilajului. În cele mai multe cazuri, îți vei da seama că prețul este unul mai rezonabil decât pare la prima vedere.

Costurile de întreținere și reparații

Dincolo de prețul de achiziție, trebuie să ai în vedere și costurile pe care le presupune întreținerea utilajului care te interesează. Curelele de transmisie pentru utilaje, filtrele, uleiul și alte consumabile trebuie înlocuite periodic, iar asta presupune anumite cheltuieli. Află care sunt costurile estimative ale pieselor și ale service-ului pentru utilaj și fă-ți un calcul, pentru a vedea cât de rentabilă este investiția.

Adaptabilitatea

Unele utilaje sunt folosite pentru mai multe activități agricole, iar, pentru asta, este nevoie să li se atașeze o serie de accesorii. Spre exemplu, un tractor poate fi folosit pentru arat, semănat, pentru fertilizare sau aplicarea de tratamente fitosanitare. Fiecare din aceste activități se efectuează cu dispozitive specifice, iar utilajul trebuie să fie astfel proiectat încât să permită atașarea acestora. La fel și în cazul combinelor, care trebuie să poată fi adaptate pentru recoltarea mai multor soiuri de cereale.

Dotările

Un utilaj agricol trebuie să corespundă exact nevoilor din fermă, de aceea, trebuie să știi exact care sunt acestea. În primul rând, trebuie să urmărești caracteristicile care se adaptează perfect acestor nevoi, privind lucrurile și în perspectivă. Nu are rost să investești într-un utilaj foarte puternic sau cu o serie de dotări suplimentare, dacă știi că nu îți vor fi de foarte mare folos. Axează-te, în schimb, pe confortul cabinei și pe dotările care fac mai ușoară utilizarea. Astfel, din cabină nu ar trebuie să lipsească scaunul ergonomic, aerul condiționat și un sistem de ghidare prin GPS.

Utilaj nou sau second-hand?

Desigur, ideal este să îți cumperi un utilaj nou, însă, se poate întâmpla să nu ai banii necesari, atunci când e nevoie de ei. Poți face un credit, sau poți căuta un utilaj second hand la un preț mai accesibil. În această situație, trebuie să ții cont de numărul orelor de utilizare, acesta fiind cel mai important indicator al gradului de uzură. Când cumperi un utilaj second hand, este bine să ai alături și pe cineva care se pricepe foarte bine la mecanică și care să poate detecta eventuale defecte ascunse.

Indiferent că alegi un utilaj nou sau second hand, apelează, întotdeauna, la un dealer de încredere, chiar dacă prețul e puțin mai mare decât o ofertă găsită pe un site de anunțuri. Astfel, ai garanția că tratezi cu un partener serios și că utilajul nu îți va face probleme la câteva zile după ce l-ai cumpărat.

Articole asemanatoare